Чому випадає волосся ?

Причини випадіння волосся

Протягом життя, з проблемою сильного випадіння волосся або облисіння (чоловічий варіант проблеми) стикається більше половини населення Європи, як чоловіки, так і жінки. Алопеція (алопеція - відсутність або порідіння) може бути викликана безліччю різних причин: психічним стресом, неправильним харчуванням, гормональними порушеннями, деякими системними захворюваннями, прийомом лікарських препаратів і багатьма іншими.


Однак якщо сильне випадіння волосся має довготривалий прогресуючий характер, то в 95% випадків це андрогенна (або андрогенетична) алопеція, яка пов'язана з дією чоловічих статевих гормонів андрогенів і передається генетично, у спадщину (у 70% випадків - по материнській лінії). Немає більш поширеної причини облисіння у чоловіків, ніж андрогенна алопеція. Вона ж найчастіше викликає випадіння волосся у жінок.

Найчастіше андрогенна алопеція починає розвиватися в молодому віці. Вперше надмірне випадіння волосся або появу лисини можна помітити вже в 20 років. Ранній початок, зазвичай говорить про серйозну схильність до втрати волосся або облисіння.

З роками захворювання прогресує. 80% чоловіків після 60 років і 50% жінок у період постменопаузи, в тій чи іншій мірі, мають ознаки андрогенетичної алопеції. За іншими даними, андрогенна алопеція спостерігається у жінок з такою ж частотою, як і в чоловіків, але її жіночі прояви не так помітно.