Випадіння волосся у жінок

В основі андрогенетичної алопеції у чоловіків і жінок, лежать одні й ті ж механізми і причини випадіння волосся одні й ті ж. Але відмінності все ж є, і виявляється випадіння волосся у чоловіків і жінок по-різному. Пояснюється це відмінностями в гормональному тлі, а випадіння волосся, напряму пов'язано з дією гормонів. Лікування випадіння волосся буде ефективніше, якщо засіб проти випадіння волосся буде враховувати ці розбіжності.


випадіння волосся у жінок


Випадіння волосся у жінок, як правило, не призводить до зміни межі зони волосся і оголення ділянок волосистої частини голови, як у чоловіків. У жінок андрогенна алопеція, зазвичай проявляється стоншенням і порідінням волосся по всій верхній частині голови. Часто порідіння починається з серединного проділу. Наявність короткого тонкого, слабопігментованого волосся, що нагадує "пушкове", характерно для андрогенетичної алопеції. Початок випадіння волосся в ранньому віці, тільки підтверджує діагноз.

Андрогенна алопеція у жінок може бути викликана комплексом факторів. Лікування випадіння волосся за методом Margo, буде більш ефективним, якщо зрозуміти і усунути всі причини випадіння волосся.

Найбільш поширені причини випадіння волосся у жінок:
  • Психологічний стрес - Незважаючи на простоту цього чинника, психологічний стрес вважається найпоширенішою причиною випадіння волосся у жінок.
  • Гормональні розлади - Випадіння волосся може бути наслідком гормональних розладів, що супроводжуються підвищеним вмістом чоловічих статевих гормонів. У даному випадку, для лікування випадіння волосся, буде необхідно нормалізувати гормональний фон. Про підвищений рівень чоловічих статевих гормонів можуть свідчити наступні симптоми: нерегулярні менструації; себорея; безпліддя; гірсутизм - чоловічий тип обволосіння у жінок; сильна вугревий сип; галакторея (виділення молока з грудних залоз, не пов'язане з вагітністю та лактацією). Якщо у Вас спостерігається хоча б один з вище перерахованих симптомів, то необхідно звернутися до гінеколога-ендокринолога з метою обстеження і лікування.
  • Гормональні контрацептиви - Уважніше підходьте до вибору гормональних контрацептивів. Більшість з них мають андрогенну активність, тобто підвищують рівень чоловічих статевих гормонів. Такі препарати, можуть посилити проблему випадіння волосся. Вибирайте гормональні контрацептиви без андрогенного ефекту. З приводу вибору, проконсультуйтеся з Вашим гінекологом.
  • Дієти - Неправильне харчування, часто пов'язане із захопленням жінками дієтами для схуднення, може істотно позначитися на стані волосся. Денна енергетична цінність жіночої дієти повинна становити не менш як 1200 кілокалорій. У день необхідно споживати не менше 40 грам білка, бажано тваринного. Тільки білки тваринного походження, містять повний комплекс необхідних людині амінокислот (соєвий білок - виняток). Приймайте вітамінно-мінеральні комплекси. Денним раціоном у 1200 кілокалорій, неможливо покрити добову потребу організму у вітамінах.
  • Лікарські препарати - Звертайте увагу на побічну дію прийнятих Вами лікарських препаратів. Деякі з них можуть спровокувати або підсилити випадіння волосся: бета-блокатори (застосовуються при хворобах шлунково-кишкового тракту), психотропні препарати, антикоагулянти (препарати, що перешкоджають згортанню крові), онкопрепарати.
  • Закінчення вагітності, пологи - Вагітність і випадіння волосся пов'язані і дуже сильно. Багато жінок помічають у себе сильне випадіння волосся після пологів. Зазвичай це триває протягом декількох місяців після закінчення вагітності. Пов'язано це з тим, що під час вагітності рівень жіночих гормонів в нормі підвищений. А жіночі гормони - чудовий стимулятор для волосся. Вони здатні утримувати на шкірі голови навіть те волосся, яке пройшло свій життєвий цикл і повинне випасти. Таким чином під час вагітності волосся випадає менше, ніж зазвичай. Помічено, що вагітні жінки мають розкішніше волосся. Після закінчення вагітності, рівень жіночих гормонів знижується і приходить в норму, мертве утримуване волосся починає активно випадати. Але як тільки все зайве волосся випаде, ці процеси повернуться до норми. Сильне випадіння волосся після вагітності, носить природний характер.